Werkgroep Ransuilen in Groningen

Fotograaf: Andre-Eijkenaar    

Ransuil heeft zich sterk hersteld in 2019

Groningen, 9 januari 2020

De eerste voorlopige resultaten van de winterroestinventarisaties in 2019/20 laten een flinke groei zien in het aantal ransuilen in Groningen. Door een mediaoffensief hebben wij reeds zo'n 67 meldingen van roestplaatsen vanuit de hele provincie mogen ontvangen. Daar werden in totaal een kleine 600 ransuilen op geteld. De gemiddelde roestgrootte ligt tegen de 9 uilen per roest aan. Wij willen alle mensen die de moeite hebben genomen om een roest bij ons te melden van harte bedanken. Graag ontvangen we ook de komende jaren in de eerste week van januari weer meldingen zodat wij over langere tijd de stand van de ransuil in Groningen kunnen bijhouden.

Dus na drie magere jaren met steeds lagere aantallen heeft de ransuil zich in 2019 hersteld door een goed broedseizoen met veel uitgevlogen jongen. Dit is mogelijk gemaakt door het grote aantal veldmuizen dat beschikbaar was. Deze veldmuizenpiek zal weldra weer instorten. Belangrijk dus om te kijken hoe de ransuil hierop reageert de komende jaren.

Hebt u de vorige winter (2018/19) nog een telling van een winterroest gedaan, maar deze nog niet aan ons doorgegeven (we missen namelijk nog de aantallen op zo'n 20 roesten) dan kan dat uiteraard nog steeds. Hiernaast is een groene button waarop u ransuilroesten kan melden.